Uručene nagrade pobjednicima konkursa Evropo čujemo li se

Pobjednicima konkursa za osnovce i srednjoškolce Evropo, čujemo li se?, uručene su nagrade za najbolje radove, kojima su učenici pokazali šta njihovi vršnjaci iz Evrope treba da znaju o Crnoj Gori, saopšteno je iz Sektora za informisanje javnosti o EU i procesu pristupanja EU, Generalnog sekretarijata Crne Gore.

Autori tri najbolja rada među osnovcima su Veljko CrvenicaNikolina Krasić i Andrea Vukčević, učenici podgoričkih osnovnih škola “Milorad Musa Burzan”, “Pavle Rovinski” i “Vuk Karadžić”, dok su u kategoriji srednjoškolaca, najbolje radove na konkurs dostavili Evgenija Kesse iz srednje mješovite škole “Ivan Goran Kovačić” iz Herceg Novog, kao i Polina Lazarenko i Borko Popović iz cetinjske srednje likovne škole “Petar Lubarda”.

Kako se navodi u saopštenju, na konkurs, koji je raspisan povodom obilježavanja Dana Evrope u okviru projekta “EU4ME”, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP, stiglo oko 900 radova kojim su učenici kroz razne umjetničke forme pokazali šta njihovi vršnjaci u Evropi treba da znaju o Crnoj Gori i koje je mjesto Crne Gore u Evropi.

Stručni žiri, koji su činili akademska slikarka Teodora Nikčević i pisac Milisav Popović, kao i predstavnici projektnog tima, odabrao je po tri najbolja rada (ukupno šest – po tri u kategoriji osnovaca i srednjoškolaca), čiji su autori danas nagrađeni laptoptopom, tabletom i pametnim satom.

Autorima najboljih radova nagrade su uručili glavni pregovarač Aleksandar Drljević, šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav i stalna predstavnica UNDP-ja u Crnoj Gori Daniela Gašparikova.

Drljevića, kako se navodi u saopštenju, raduje što osnovci i srednjoškolci razumiju suštinu procesa pristupanja EU, koji nije samo puko ispunjavanje zahtjevnih obaveza, već uvezivanje kultura i vrijednosti, učenje o drugima i prihvatanje različitosti. On je dodao i da su učenici radovima pokazali da je Crna Gora oduvijek bila evropska zemlja, a da će sjutra biti vrijedan član zajednice evropskih država.

“Znanje je moć i vaš ulog za budućnost, zbog čega treba marljivo da nadograđujete svoje. U moru informacija koje traže put do vaše pažnje, ostavite mjesta i za one o EU i putu naše države prema njoj. Važno je da EU bude dio vašeg formalnog i neformalnog obrazovanja, ali i da uvijek stremite novim saznanjima, kako bi izgradili sopstvenu viziju o značaju evropskog demokratskog društva”, istakao je glavni pregovarač.

Ambasador Orav je poručio da svaka politika EU ima uticaja na mlađu populaciju, zbog čega je važno obezbijediti priliku djeci da iznesu svoje mišljenje i učestvuju u odlukama koje utiču na njih.

“Vaši radovi pokazuju da vi već dijelite vrijednosti EU: ljudsko dostojanstvo, slobodu, demokratiju, jednakost, vladavinu prava i ljudska prava. Od pjesama do slika, svaka riječ i svaki potez vaše četkice uvjerava nas da Crna Gora rađa generacije koje će otvoriti put ka boljoj budućnosti, svjetlijoj Evropi”, kazao je on.

Prema riječima Gašparikove, budućnost Evrope – uključujući Crnu Goru – u potpunosti zavisi od mladih.

“Djelovanje, stavovi i ponašanja mladih ne samo da će oblikovati našu budućnost, već upravo oblikuju našu sadašnjost. Itekako je bitno šta mladi imaju da kažu o situaciji u svojim zemljama, kao i način na koji to kažu”, poručila je ona, navodi se u saopštenju Sektora za informisanje javnosti o EU i procesu pristupanja EU, Generalnog sekretarijata Crne Gore.

Izvor: CDM