Učenici OŠ “Njegoš” prvaci Crne Gore u kodiranju

Micro:bit tim Osnovne škole „Njegoš“ sa Cetinja osvojio je prvo mjesto na nacionalnom takmičenju u kodiranju, koje je održano u utorak u Podgorici, u okviru projekta Škole za 21. vijek.

Autori projekta pod nazivom Tajmer za ljekove, su učenici VIII razreda, Petar Popović, Stevan Milošević i Đorđe Rajković, koje je predvodila mentorka, nastavnica matematike Suzana Roganović.

Takmičenje iz programiranja uz upotrebu Micro:bit uređaja, odnosno mini kompjutera podrazumijevalo je izradu projekta po slobodnom izboru.

Mentorka tima Suzana Roganović, u izjavi za Radio Cetinje kazala je da su veoma srećni zbog nagrade i najavila da će u narednom periodu raditi na unaprijeđenju aparata u cilju što bolje pripreme za predstojeće regionalno takmičenje u Beogradu.

“Prvobitna ideja je bila da za za nacionalno takmičenje kreiramo kutiju za razvrstavanje ljekova pomoću micro:bita ali, učenici su je odmah odbacili kao nepraktično i rizično rješenje. Predložili su tajmer za ljekove nakon čega smo polako počeli sa realizacijom. Učenici su vrijedno radili i dali svoj maksimum kako bi sve ispalo onako kako su zamislili i kako bi napravili aparat koji se može masovno primjenjivati”, kazala je Roganović.

Na 30. godišnjicu interneta, danas je u Crnoj Gori označen zvanični početak trogodišnjeg programa Škole za 21. vijek, vrijednog 10 miliona funti, koji u zemljama Zapadnog Balkana sprovodi British Council.

Osnovna škola „Njegoš“, bila je jedna je od deset crnogorskih osnovnih škola kojima su, u septembru prošle godine, uručeni Micro:bit računari.

“Micro:bit klub u školi „Njegoš“ formiran je početkom oktobra, i to nakon petodnevne obuke u okviru pilot projekta Škole za 21. vijek i upoznavanja sa micro:bit-om. Počeli smo sa najprostijim programima i primjenom ovog uređaja u nastavi matematike, csbh jezika i književnosti, engleskog jezika i fizičkog vaspitanja”, zaključila je Roganović.

Cetinjani će predstavljati Crnu Goru na drugom regionalnom takmičenju u kodiranju koje će se održati početkom aprila u Beogradu, u organizaciji British Council-a.

Svim osnovnim školama u Crnoj Gori u naredne tri godine biće dodijeljeno 4.000 mikrobit džepnih računara, s ciljem unaprjeđenja predmetnog programa Informatika sa tehnikom.

Izvor: RTV Cetinje