Premijera lutkarske predstave Maca papučarica

Lutkarska predstava Maca papučarica (3+) rađena po motivima priče Ele Peroci, u dramatizaciji i režiji Davora Dragojevića, a u produkciji Gradskog pozorišta Podgorica, biće premijerno izvedena u petak, 14. februara, u sali Dodest Kulturno informativnog centra “Budo Tomović” sa početkom u 20 sati.

Povodom premijernog izvođenja, u KIC-u je održana konferencija za novinare na kojoj su učestvovali akteri predstave. Na konferenciji su govorili VD direktora Gradskog pozorišta Stevan Koprivica, umjetnički direktor Dušan Kovačević, reditelj Davor Dragojević, glumci Tihana Ćulafić, Sejfo Seferović, Dijana Dragojević, Marija Đurić i Pavle Popović, asistentkinja reditelja Mina Đurović, saradnica na dramaturgiji Jasmina Fulurija, Zorana Milošaković Tasić i kompozitor Alek Rodić.

Kako je kazao Koprivica, radi se o deficitarnom pozorišnom proizvodu na našem pozorišnom tržištu.

“Predstave za ovaj uzrast skoro da se ne prave. Kada je lutkarstvo u pitanju česti su eksperimenti  i ogledi u kojima se zaboravlja na djecu, kao osnovnog konzumenta tog kulturnog proizvoda. Pripovjetka Ele Peroci Dragojeviću je poslužila kao osnova da napravi predstavu koju možemo nazvati uvod u pozorište. Ovo je predstava koju mozemo nazvati bukvarom pozorišnog izraza namjenjen najmlađem uzrastu. Dragojević koristi lutku, koristi masku i živog čovjeka u jednom nepretencioznom obliku koji je određen prema Aristotelovom pravilu šta je dužnost pozorišta. To je da nas pouči i zabavi. Ono nas zabavlja kroz pouku i poučava kroz zabavu. Upravo je to predstava Maca papučarica”, kazao je on.

Umjetnički direktor Gradskog pozorišta objasnio je zašto se baš ovaj projekat našao na repertoaru.

“Prije sve zbog deficita ovakvih predstava na našem pozorišnom tržištu. Gradsko pozorište je okrenuto ka svojim građanima, a prije svega onima koji prvi put dolaze u pozorište. Pozorište treba da predstavlja zadovoljstvo a ne obavezu i pomodarstvo. Naša misija je da od malih nogu odgajamo publiku,  naročito sa ovakvim naslovima, koji su “mejnstrim”. Naravno, kada ovaj izraz koristimo u pravom smislu, a ne u onom komercijalnom. Mi se ovim komadom obraćamo širokim masama, ali sa umjetničkom estetikom koja je na zavidnom nivo”, kazao je Kovačević

Reditelj Davor Dragojević jedini je umjetnički stvaralac u našoj zemlji koji radi sa lutkama već 27 godina i kaže da mu je ovo jedno od najdražih iskustava do sada.

“U svojoj kući i sredini očekivanja od autora su mač sa dvije oštrice. Dao sam sve od sebe. U ovom trenutku, ono što sam najviše znao, ja sam pružio. Iako sam dao svoj maksimum, moram da napomenem da su glumci pružili i više od toga. Svoje umjeće, talenat i energiju fantastično su prenijeli na lutke. Proizvod iskustva I mladosti je predstava, za koju vjerujem da će dugo da živi u našem pozorištu”, kazao je on.

Dijana Dragojević i Sejfo Seferovilć, članovi ansabla Gradskog pozorišta, istakli su lakoću i ljepotu rada na predstavi Maca papučarica.

“Tokom procesa vladala je isključivo pozitivna energija, jedni smo od drugih učili, davali savjete sugestije bez trunke sujete. Svi smo se trudili”, rekla je Dijana Dragojević.

Ona je dodala da su mladi glumci tražili dodatne časove da bi što bolje naučili da rade sa lutkama

“Kao i svaki proces rada i ovaj je bio težak ali toliko lakoće u radu mislim da se ne dešava često. “Prije svega zahvaljujući Davoru ali i kompletnoj ekipi”, kazao je Sejfo Seferović.

Tihana Ćulafić, Marija Đurić i Pavle Popović prvi put rade sa lutkama.

“Bilo je udobno raditi i usvajati nove stvari. Bilo je udobno i zbog  Davorovog principa rada, koji nas je pustio da kopletan process dobije prirodan tok”, kazala je Ćulafić.

Marija Đurić kazala je da nije bilo lako raditi sa lutkama.

“Mnogo je komplikovanije prenijeti energiju i oživjeti lutku nego  sam izaći na scenu i igrati. Ovakve predstave će podstaći dječiju maštu i vjerujem da će dugo trajati”, navela je Đurić.

Prema riječima Pavla Popovića, lutke su jedna veoma inspirativna i zanimljiva glumačka disciplina.

“Na početku nije bilo lako, međutim kasnije postaje uživanje. Srećan sam što sam prvi put radio predstavu za našu najmlađu publiku. Svjestan sam koliko su lutkarske predstave važne i bitne. Zahvalan sam što imam priliku da dio svog bića podijelim sa djecom. Kao dijete sam uživao gledajući lutkarske predstave i znam koliko to njima znači”, kazao je Pavle Popović.

Asistentkinja reditelja Mina Đurović kazala je da je ovo bila jedna velika škola za nju.

“Puno sam naučila od Davora, Zorane i kompletne ekipe. Uveli su me u lutkarstvo i ovo je zaista bilo divno iskustvo”, dodala je ona.

Saradnica na dramaturgiji Jasmina Fulurija rekla je da je puno naučila iz ove saradnje.

“Tekst je bio inspirativan i zabavan. Davor mi je dao prostora i slobodu da predlažim ideje, sugestije i mislim da smo napravili odlican komad”, kazala je ona.

Prema riječima kompozitora Aleka Rodića Maca Papučarica donosi radost.

“Ako pođemo od toga da je pozorište škola u kojoj djeca uče, publika ove predstave će imati priliku da mnogo toga nauči”, rekao je on.

Kako je navela Zorana Milošaković Tasić, zadatak predstave bio je da se objedini slikovnica, kao prvi kontakt djeteta, lutke i price.

Reprize predstave zakazane su za vikend, 15. i 16. februar, sa početkom u 12 sati u sali Dodest.

Ulaznice se mogu kupiti putem mobilne aplikacije Gradsko pozorište Podgorica. Iz Gradskog navode da se prilikom online kupovine ostvaruje 20 odsto popusta na ulaznice. Ulaznice su dostupne i na biletarnici KIC-a.

Radno vrijeme biletarnice: radnim danima od 9 do 20 sati a vikendom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati. Više informacija mogu se dobiti pozivom na broj telefona 020 664 237.

Press foto: Filip Roganović
Oficijanle fotografije: Duško Miljanić