Predstava Vanda Lavanda iz Hrvatske najbolja na Festivalu lutkarstva

Foto: PR Centar

Predstava Vanda Lavanda u izvođenju ansambla Gradskog kazališta lutaka iz Rijeke je, po odluci stručnog žirija, najbolja predstava u cjelini na osmom Međunarodnom festivalu lutkarstva, koji je održan u Podgorici od 11. do 15. septembra.

Po odluci Dječjeg žirija, kako je saopštio predsjednik Luka Killian, najbolja predstava je Error 404 pozorišta Angeles de trapo iz Malage u Španiji.

Predsjednik stručnog žirija i dramaturg, Goran Bulajić, kazao je da je većinom glasova odlučeno da se nagrada za najbolju režiju dodijeli Biserki Kolevskoj za režiju predstave Odisej-san o povratku u izvođenju ansambla Dječijeg pozorišta iz Banja Luke.

„Žiri je jednoglasno odlučio da se Nagrada za najbolju scenografiju dodijeli Svili Veličkovoj za scenografiju u predstavi Odisej-san o povratku. Nagrada ,“Dragan Radulović” za najbolju dramaturgiju dodjeljuje se Jeleni Tondini za dramaturšku obradu teksta Vanda Lavanda.  Nagrada za najbolje estetsko-tehnološko rješenje lutaka pripala je Nadii Imerio za lutke u predstavi Pod žicama u izvođenju pozorišta KronikoKab iz Osija, Sardinija (Italija)“, naveo je Bulajić.

On je dodao da je nagrada za najbolju originalnu muziku dodijeljena Aniti Valo i Meri Jaman, za muziku u predstavi Vanda Lavanda.

Bulajić je kazao da su tri ravnopravne nagrade za glumačko majstorstvo pripale ansamblu predstave Vanda Lavanda, Nadii Imperio i Mirjani Đorđević za ulogu Ide u predstavi Cveće male Ide Pozorišta lutaka iz Niša.

Predstavnica Veleposlanstva Republike Hrvatske, Iva Ivanić Pavković je, u ime Gradskog kazališta lutaka iz Rijeke, rekla da joj je velika čast biti u Podgorici i da nagrade predstavljaju veliko priznanje za dosadašnji i podsticaj za budući rad.

„Sve je fantastično i želim vam mnogo uspjeha u budućnosti“, poručila je Ivanić Pavković.

Članica stručnog žirija, direktorica Pozorišta za decu Kragujevac i Međunarodnog lutkarskog festivala Zlatna iskra, Jelena Stojanović-Patrnogić, kazala je da je Podgorica prethodnih dana bila centar povezivanja umjetnika, gradova, država svijeta.

„To je ono što mene izuzetno raduje. Ali za nas učesnike vrlo važno,najbitnije i najljepše ste zapravo vi, publika koja puni sale svakodnevno i u prijepodnevnim i u večernjim satima. Prva asocijacija na ovaj Festival je prostor ispred KIC-a, koji je prepun prelijepe i srećne djece koja čekaju u redu da uđu na predstavu“, rekla je Stojanović-Patrnogić.

Član stručnog žirija, glumac i zamjenik ministra kulture Republike Sjeverne Makedonije, Vladimir Lazovski, poželio je djeci srećno djetinjstvo uz Međunarodni festival lutkarstva.

U okviru Fetivala su odigrane predstave: Odisej-san o povratku Dječjeg pozorišta iz Republike Srpske iz Banja Luke, Cveće male Ide Pozorišta lutaka iz Niša, Vanda lavanda Gradskog kazališta lutaka iz Rijeke, predstava Pod žicama KronikoKab iz Osija u Italiji i Error 404 Angeles de trapo iz Malage u Španiji.

Sponzori Festivala su: Glavni grad Podgorica, Ministarstvo kulture Crne Gore, Fondacija Petrović Njegoš, Ambasada Italije u Podgorici, Ambasada Španije u Beogradu, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, KIC Budo Tomovic, Dječji savez, BI Communication, Elektroprivreda Crne Gore, Kompanija Čelebić, Hipotekarna banka, Delta City, Universal Capital Bank, Vodovod i kanalizacija Podgorica, Dnevne novine Dan, Metropolis media, Portal Roditelji, Arhimed, Gracija, portal CDM,Radio Titograd, Radio Crne Gore, Grafo Group, Fotografika, DC klub i Lila Vila World.

Izvor: PR Centar