Počinje novi ciklus NTC radionica, u toku upis

U NTC centrima Crne Gore u Budvi, Nikšiću, Baru, Kotoru i Podgorici u toku je upis za novi ciklus NTC radionica.

Zainteresovani se mogu prijaviti na brojeve telefona: 069 230 920 (Budva i Nikšić); 067 628 668 (Bar); 069 477 507 (Kotor) i 067 257 479 (Podgorica).

“Koja je tajna NTC sistema učenja? Naravno, tajna je u – igri! Zar igra nije najbolja priprema za životne i radne izazove? Kreativno promišljanje i uspješno rješavanje problema koristeći samo ono čime u datom trenutku raspolažemo”, navode iz NTC centara Crne Gore.

Dodaju da je igra osnovni element njihovih radionica i da polaze od toga da dijete može da nauči i zapamti samo ono do čega je došlo na zabavan i interesantan način.

Ciljevi radionica:

– podizanje nivoa intelektualnih sposobnosti svih učenika koji učestvuju u programu;
– sprečavanje poremećaja pažnje i koncentracije u školskom periodu;
– razvijanje koordinacije pokreta i motorike;
– razvijanje brzine razmišljanja, povezivanja i zaključivanja (funkcionalno znanje);
– pravovremeno uočavanje darovitih učenika i podsticanje razvoja njihovih sposobnosti.

Autor NTC sistema učenja je dr Ranko Rajović, a koautor je Uroš Petrović.

Primarna uloga NTC programa je upotreba novih otkrića iz područja neuronauke u učionicama i u svakodnevnom životu. Program NTC učenja je sastavljen iz različitih aktivnosti i igara za djecu, koje se temelje na saznanjima o razvoju i radu mozga i koje, kako mnoga istraživanja pokazuju, imaju pozitivan efekat na razvoj mozga u periodu kada je to najvažnije, u periodu najintenzivnijeg rasta i razvoja, od rođenja, pa do približno desete godine starosti. Igra kao unutrašnja motivacija djeteta je ključni faktor NTC programa.

Program NTC se već devetu godinu sprovodi u nekolicini evropskih država, a počeo je da se širi i van granica Evrope. NTC program se sprovodi u 17 država Evrope, a akreditovan je od strane Ministarstva obrazovanja u 7 država (Srbija, Slovenija, Hrvatska, Češka, Crna Gora, Makedonija i Bosna i Hercegovina). U drugim državama, sprovodi se u saradnji sa obrazovnim institucijama (Italija, Grčka, Švedska, Island, Mađarska, Rumnija, Bugarska, Švajcarska, Slovačka i Poljska).