Počela besplatna škola programiranja, pohađa je 50 osnovaca

 

Jedanaesta DoMEn škola programiranja počela je u subotu, 12. oktobra, a ovaj besplatan tromjesečni kurs pohađaće 50 učenika petih i šestih razreda iz Bara, Podgorice, Danilovgrada i Cetinja.

Ovaj kurs koji mališane uvodi u svijet programiranja organizuju kompanija doMEn d.o.o i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta Crne Gore.

“Sa profesoricom Helenom Đurović, najmlađi će učiti da programiraju u programskom jeziku Scratch, uz pomoć kojeg će imati priliku da kreiraju inovativne priče, igre i animacije, pa ovo predstavlja zanimljiv i kreativan uvod u programiranje. Priliku da učestvuje u programu, dobilo je 50 osnovaca iz Bara, Podgorice, Danilovgrada i Cetinja, koji su, nakon sprovedenog testiranja, pokazali najveću sklonost ka algoritamskom načinu razmišljanja”, navode iz kompanije DoMEn.

Kako navode, svima koji nijesu mogli da pohađaju DoMEn Školu programiranja, a bili su zainteresovani za program, organizatori preporučuju da prate portal www.stemedukacija.me, gdje će redovno objavljivati prezentacije i zadatke sa održanih predavanja kako bi zainteresovani osnovci na taj način ostali uključeni u rad. Takođe, kao resurs im preporučuju i sajtove poput www.code.org i www.scratch.mit.edu, gdje uz pomoć roditelja, mogu početi sa učenjem i nastaviti da razvijaju interesovanje za programiranje.

Izvršni direktor kompanije doMEn, Predrag Lešić, rekao je da je svake godine, od osnivanja kompanije, jedan od njihovih najznačajnijih projekata DoMEn škola programiranja.

“Na to sada već gledamo i kao na tradiciju naše kompanije, zbog čega smo uložili velike napore da organizujemo Školu programiranja za najmlađe i ove godine. Naravno, motivisani smo ogromnim brojem prijava i interesovanjem mladih, da Školu programiranja realizujemo i za ostale uzraste, ne samo ove godine, već i svih narednih”, kazao je on.

DoMEn škola programiranja će se izvoditi svake subote – po dva časa u kompjuterskoj sali Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, kao i svih prethodnih godina. Osim kroz rad na času, polaznici će nakon svakog časa imati i domaće zadatke preko kojih će stečene vještine imati priliku da dodatno vježbaju kod kuće.

DoMEn škola programiranja započeta je 2009. godine od strane kompanije doMEn i Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Od samog početka ima za cilj da mladima približi programiranje kao profesiju budućnosti, kako bi i naša zemlja bila bliža razvijenijim zemljama u oblastima novih tehnologija i informatike. Ove godine, kompanija DoMEn je pokrenula i portal www.stemedukacija.me gdje će sve mlade informisati o prilikama koje stvara iz oblasti matematike, inženjerstva i ostalih prirodnih nauka.