Najavili najkvalitetniji pozorišni program Kotorskog festivala do sada

Na 27. Kotorskom festivalu pozorišta za djecu publika će imati priliku da vidi 16 pozorišnih predstava, program će biti najkvalitetnij do sada, a ovogodišnji slogan je Putovanje na mjesec, kazao je direktor festivala, Petar Pejaković.

On je, na današnjoj pres konferenciji, kazao da će se tradicionalni Kotorski festival pozorišta za djecu održati 27. put od 1. do 12. jula na brojnim lokacijama u Starom gradu i šire.

„Pripremili smo veliki broj programa. Cijela godina veoma intenzivnog rada je za nama. Ove godine ćemo imati najkvalitetniji pozorišni program do sada“, rekao je Pejaković u PR Centru.

On je kazao da se na konkurs prijavilo preko 150 predstava, a publika će, kako je najavio, imati priliku da vidi 16 pozorišnih predstava.

„Neke od njih će biti repriznog karaktera. Festival će početi 1. jula sa našom produkcijom. U pitanju je predstava o Ivu Vizinu-kapetan od snova, koprodukcija Festivala, Gradskog pozorišta iz Podgorice i Kulturnog centra „Nikola Đurković“. Mislim da je to pun pogodak“, rekao je Pejaković.

Slogan Festivala je, kako je kazao, Putovanje na mjesec.

„Ta tema putovanja, iskoraka, koji treba pojedinačno da napravimo, je okrenuta ka budućnosti, ka djeci, mladima, koji su nosioci progresa, napretka, otkrića. Ove godine je 50 godina od kada je prvi čovjek stupio na mjesec. Ako nemamo želje i ideje, kojima stremimo ka nečemu što nam se čini daleko, ali što nas može dobro usmjeriti, onda i naš svakodnevni život ima manju vrijednost ili je nema“, pojasnio je Pejaković.

On je najavio još jednu predstavu, koja je produkcija Kotorskog festivala pozorišta za djecu, a to je predstava Lagarije inspirisana filmom Surogat Dušana Vukotića.

„Ove godine nam iz regiona dolaze kvalitetnije predstave, nego inače. Svjedoci smo da živimo u nekoj hipokriziji kulture, umjetničkog i pozorišnog stvaralaštva. Ta kriza dugo traje, kada je pozorišna scena bivše Jugoslavije u pitanju. Ove godine imamo nekoliko kvalitetnih i posebnih predstava. Vidjećemo predstavu koja se igra u školskim klupama, u učionici, a bavi se mitom o zidanju Skadra. Tu je predstava Muzej plesa i dolazi pozorište Boško Buha sa predstavom Pitam se pitam, koliko sam bitan“, najavio je Pejaković.

Ove godine će, kako je rekao, biti igrana predstava za bebe iz Norveške.

„Predstava je za manju publiku, ali igraćemo je više puta. To je interaktivna predstava gdje bebe učestvuju sa izvođačima i roditeljima. Predstave koje nam dolaze iz svijeta treba da budu podstrek za naše stvaralaštvo. Ove godine imamo i predstave koje su ovjenčane brojnim nagradama, iz Škotske, Španije, Holandije itd.“, rekao je Pejaković.

On je kazao da su programi iz 15 zemalja, da je u pitanju bogat internacionalni program, a glavni cilj je, kako je dodao, dobar kvalitet predstava i nešto „što neće biti trenutno i za jedno veče, nego iskustvo koje će se ugraditi u ličnost i život djece i mladih“.

On je rekao da su tokom 27 godina na Festivalu učestvovali predstavnici 50 različitih zemalja.

Pejaković je navoe da je dio novčanih sredstava obezbijedilo Ministarstvo kulture, ali ako se, kako je rekao, do 1. jula ne riješe ostale stvari, Festival se neće moći održati u punom obimu i na način na koji bi trebalo.

Koordinatorka pratećeg programa, Jelena Odalović, najavila je Scenu za mlade koja je, kako je pojasnila, najava cijelog Festivala, a desiće se od 26. do 28. juna u Kulturnom centru u Kotoru.

„Ugostićemo šest predstava, koje su ciljano rađene za mlade. Biće nam gosti iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i predstava iz Crne Gore. Biće to tri dana druženja, upoznavanja i na kraju će svi polaznici imati radionicu koja je osmišljena i organizovana za njih“, kazala je ona.

Odalović je rekla da je edukativni program duša Festivala i da su u pitanju besplatne radionice.

„Mi se ove godine približavamo stotoj besplatnoj radionici za djecu i mlade. Mislim da se takvom brojkom, malo koja prosvjetna i kulturna institucija može pohvaliti. Ove godine ćemo imati šest novih tema za djecu i dvije radionice za roditelje“, najavila je Odalović.

Ona je kazala da će biti održane tri književne večeri.

„Ove godine nam u goste dolazi Dejan Aleksić, proslavljeni pisac za djecu i mlade. Dolazi nam Stefan Tić, dobitnik ovogodišnje nagrade Politikinog Zabavnika za knjigu „Ja sam Akiko“ i predstavićemo Kuluricu, koja je svojevrsna bojanka i podsjetnik na naše bokeljske izraze“, kazala je Odalović.

Kotorski festival pozorišta za djecu, kako je rekla, svake godine prati dječje scensko stvaralaštvo, a ove godine „ćemo imati 20-ak programa unutar te kategorije“.

„Kao i svake godine i ove ćemo imati veliki broj volontera. Poseban tim radi na osmišljavanju programa za volontere“, kazala je Odalović.

Umjetnička direktorica Festivala gudača, Marina Dulović, rekla je da je pred nama 10. jubilarni Festival gudača, koji je prateći segment Kotorskog festivala pozorišta za djecu.

„U pitanju je kvalitetno izdanje i suština ovog Festivala je u kvalitetu. Festival prate masterklas radionice. Međunarodnog je promotivnog tipa i svake večeri na različitim lokacijama Starog grada će biti koncerti, koji su zadnjih godina i za domaću javnost i za ljubitelje klasične muzike i za turiste, činili pravu atrakciju“, kazala je Odalović.

Glavni cilj Festivala je, kako je objasnila, da se pruži podrška mladim, talentovanim muzičarima, na putu njihovog napretka i afirmacije, a slogan je Čujte nas.

„Ove godine će biti sedam koncerata. Oni imaju svoje simbolične nazive, kao Pepeljuga, Muzička razglednica iz Beča, Prijatelji, Perastina, Punim jedrima, Deset godina druženja i posljednji koncert je Korak naprijed“, navela je Dulović.

Predavači na Festivalu gudača će biti, kako je rekla, izuzetni pedagozi, istaknuti muzičari i umjetnici sa raznih strana, a to su profesori konzervatorijuma iz Beča, Linca, Moskve, Beograda, Plovdiva, a tu su „i naše domaće snage, a ove godine imamo i novo lice a to je profesor Ivo Stankov iz Velike Britanije“.

Izvor: PR Centar
Foto: PR Centar