Na Festivalu lutkarstva deset predstava iz pet zemalja

U toku ovogodišnjeg, 8. Međunarodnog festivala lutkarstva, koji će biti održan od 11 do 15. septembra u Podgorici, biće izvedeno deset predstava iz pet zemalja, a ulaz za sve predstave biće slobodan.

Lutke iz Italije, Hrvatske, Španije, Bosne i Hercegovine i Srbije zabavljaće, ali i edukovati mališane u KIC-u “Budo Tomović”. Radnim danima termini za predstave će biti poslije podne, a za vikend će se programi prilagoditi slobodnom vremenu roditelja i djece, pa će se održavati i prije podne.

Organizatori najavljuju sadržajne i visoko kvalitetne programe.

Suosnivačica Festivala Ljiljana Burzan Nikolić je objasnila u saopštenju da je smisao postojanja Festivala predstavljanje kvalitetnih kulturnih sadržaja koji imaju za cilj direktno uticanje i usmjeravanje pažnje, okupacija i mišljenja najmlađih i dodaje.

„Možda neko nije svjestan toga, ali činjenica je da je ovaj Festival začeo jednu novu značajno širu generaciju ljubitelja pozorišta, jer je baš svima, ne samo omogućio, već i približio i objasnio važnost praćenja ovakvih sadržaja. Nije poenta da imamo kvalitetne kulturne sadržaje, poenta je da budu posjećeni i da ostave trag“, kazala je ona.

Međunarodni festival lutkarstva održaće se u okviru Podgoričkog kulutrnog ljeta.  Pored Glavnog Grada, Festival je i ove godine podržalo Ministarstvo kulture, ali je važnost prenošenja vrijednih poruka najmlađima kroz kvalitetne kulturne sadržaje prepoznale su i ambasade Italije i Španije. Prijatelji Festivala će i ove godine biti Fondacija Petrović – Njegoš, EPCG, Hipotekarna banka, Delta City, kompanija Čelebić, Universal Capital banka i veliki broj medija.