Ljeto u Gradskom uz premijeru i festivale

Nakon velikog uspjeha predstave Kozocid Vide Ognjenović, koja je na Sterijinom pozorju početkom juna osvojila čak četiri nagrade, naredna dva mjeseca produkcije Gradskog pozorišta odmjeriće snage i na važnim domaćim festivalima, najavili su iz Gradskog.

Ljeto u Gradskom pozorištu počeće 1. jula, u 21 sat, kada će predstava sa Dramske scene za djecu, Ivo Vizin – kapetan od snova (12+), otvoriti 27. izdanje Kotorskog festivala pozorišta za djecu. Prema tekstu Jelene Lele Milošević ovu predstavu režirao je Zoran Rakočević, a na Kotorskom festivalu biće izvedena u okviru revijalnog programa.

Još jedan projekat Gradskog pozorišta biće izveden na ovom festivalu, ali u okviru takmičarske selekcije. Riječ je o predstavi Mali pirat (8+) koju je po motivima romana Anta Staničića dramatizovala Aleksandra Glovacki, a režirao Milan Karadžić. Ova predstava biće igrana 3. jula, u 21 sat i 30 minuta, na Ljetnjoj pozornici u Kotoru.

U sklopu pratećeg programa festivala Barski ljetopis 4. jula, u 21 sati i 30 minuta, na Ljetnjoj pozornici u Baru biće igran komad Ah, šta sve mora jadno dijete u režiji Miroslave Mime Janković.

Nova predstava Gradskog pozorišta i festivala Barski ljetopis – Don Kihot, koju po motivima Servantesovog romana kao autorski projekat režira jedan od vodećih reditelja regiona Andraš Urban, premijerno će biti igrana 20. jula, u 21 sat i 30 minuta, na Ljetnjoj pozornici u Baru. Projekat namijenjen Večernjoj sceni, donijeće Urbanovo viđenje Servantesovog remek djela, a ticaće se prepoznavanja donkihotovskog u sebi i u društvu oko nas, jednako kao i obračuna sa samim sobom i određenim društvenim licemerjem i manipulacijama. Na Barskom ljetopisu ova predstava biće igrana 21. i 22. jula, kao i 10. avgusta, dok će na repertoaru Gradskog pozorišta biti od naredne sezone.

U glumačkoj podjeli su: Branka Femić Šćekić, Kristina Stevović, Branka Stanić, Jelena Simić, Sanja Popović, Vanja Jovićević i Anđelija Rondović.

Dramatizaciju i dramaturgiju potpisuje Vedrana Božinović, za scenografiju je zadužena Smiljka Šeparović-Radonjić, muziku radi Irena Popović, dok će kostimi biti djelo Line Leković.

Ljetnji festivalski niz Gradskog pozorišta biće nastavljen 23. jula u Tivtu izvođenjem predstave Mali pirat (8+) Milana Karadžića u okviru 14. festivala mediteranskog teatra – Purgatorije 2019. Zatim, ansambl našeg teatra 25. jula, u 21 sat, pred budvanskom publikom na Sceni između crkava izvešće komad O miševima i ljudima, u režiji Dina Mustafića, a 28. jula, u istom terminu, na Budva Grad teatru biće igran i Kozocid Vide Ognjenović. Nakon toga, Porodične priče, u režiji Tetra mladih, 30. jula, u 20 sati, biće igrane u Centru za kulturu u Kolašinu, u okviru festivala Korifej.

Što se tiče avgusta, osim Don Kihota, publika Barskog ljetopisa biće u prilici da vidi i prošlogodišnji koprodukcijski poduhvat Gradskog pozorišta i ovog festivala, predstavu O miševima i ljudima, u režiji Dina Mustafića koja će biti izvedena na sceni u Starom Baru 3. avgusta u 21 sat i 30 minuta.

Ljetnja gostovanja Gradsko pozorište završiće 18. avgusta, u 21 sat, na Ljetnjoj pozornici u Tivtu izvođenjem predstave Mali pirat u režiji Milana Karadžića.