Krajem marta 11. UPSHIFT radionica, prijave u toku

Jedanaesta UPSHIFT radionica, namijenjena osobama od 13 do 19 godina, biće održana u periodu od 29. do 31. marta u Petrovcu, a prijave su u toku.

“Laboratorija inovacija za mlade sprema 11. #UPSHIFTme radionicu, na kojoj će se družiti timovi iz svih crnogorskih opština. UPSHIFT predstavlja intenzivnu, trodnevnu radionicu, na kojoj deset odabranih timova uči kako da, od prepoznatog problema, prođe kroz sve bitne korake koji vode do kreiranja inovativnog rješenja, a sve to uz pomoć mentora. Kombinacijom kreativnog i inovativnog rada, konstantnim učenjem novih stvari, želimo da pomognemo mladima i adolescentima da pruže sopstveni doprinos poboljšanju stanja u lokalnim zajednicama”, navodi se u saopštenju NVO Digitalizuj.Me.

Za radionicu se mogu prijaviti osobe uzrasta od 13 do 19 godina, iz svih crnogorskih opština. Prijava se nalazi na sajtu www.kreaktivator.me.

Forma se sastoji iz sljedećih koraka: identifikacija prepoznatog problema iz lokalne zajednice; opis (pojašnjenje) problema kroz kratku, realnu priču iz vaše svakodnevnice; tri uzroka prepoznatog problema. Rok za prijavu je nedjelja, 17. mart.

“Ohrabrujemo sve mlade i adolescente da prijave više ideja/problema, pri čemu napominjemo da je za svaki problem neophodno ispuniti posebnu prijavu”, navode organizatori radionice.

Kakos u pojasnili, deset timova koji budu odabrani za učešće na UPSHIFT radionici, imaće priliku da, zajedno sa dodijeljenim mentorom, prođu postupno sve faze u procesu rješavanja problema.

“Osim novih poznanstava i druženja, naučiće mnogo o planiranju projekata, metodologijama koje se tiču analiziranja problema, budžetiranja, održivosti projekta itd. Poslednjeg dana radionice, svaki od timova će imati priliku da rješenje do kog su došli prezentuje pred žirijem”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da će žiri odabrati pet rješenja za koja smatra da najbolje rješavaju dati problem i da su pogodna za realizaciju, i dodijeliti im grant u iznosu od 2.000 eura za implementaciju.

Navode da će se UPSHIFT radionica održati od 29. do 31. marta, u hotelu Palas, u Petrovcu, a prevoz i hotelski smještaj biće obezbijeđeni za sve učesnike.

O laboratoriji inovacija za mlade Kreaktivator

Laboratorija inovacija za mlade Kreaktivator je inicijativa nastala pod okriljem UNICEF-a, koju finansira ING i podržava Ministarstvo prosvjete, a sprovodi NVO Digitalizuj.Me.

UNICEF je 2010.godine pokrenuo globalnu mrežu laboratorija za inovacije (Innovation Labs), prepoznajući da je za najbolju primjenu inovativnih rješenja potrebno duboko razumijevanje svih slojeva društva. Njen cilj je da prepozna i podrži mlade ljude i adolescente koji se suočavaju sa izazovima u lokalnoj zajednici i žele da ih riješe kroz inovativne ideje uz korišćenje dostupnih tehnologija.

Kreaktivator je dio šireg Programa Ujedinjenih nacija za osnaživanje mladih, pod nazivom Kreaktivacija, koji ima za cilj da doprinese kreiranju okruženja koje će osnažiti i motivisati mlade ljude da koriste postojeće i stvaraju nove prilike kako za lični, tako i za rast i razvoj cjelokupnog društva.