Izložba Bio kosmos, tehnologija i umjetnost na Danima nauke

Grad: Podgorica | Kategorije: Izložba

Dvorac Petrovića na Kruševcu

Park Kruševac

O događaju

U okviru 9. Otvorenih dana nauke u Dvorcu Petrovića na Kruševcu u Podgorici u periodu od 1. do 5. oktobra biće upriličena izložba Bio kosmos, tehnologija i umjetnost.

U utorak, 1. oktobra izložba se može pogledati od 19 i 30 do 20 sati i 30 minuta. U srijedu, četvrtak i petak, 2, 3. i 4. oktobra, izložba će biti otvorena od 8 do 20 sati, a u subotu, 5. oktobra od 8 do 14 sati.

Usavršavanje tehnologije i njen progres olakšali su život čovjeka i njegove svakodnevne potrebe, ali i otvorili nova pitanja vezana za budućnost čovječanstva. Ipak ostaje pitanje da li se može bez napredne tehnologije i koliko je njena primjena zaista neophodna.

“Jedan dio odgovora pronaći ćemo u napretku ostvarenom u oblasti fizike i hemije koji je uslovio ovladavanje novim tehnologijama koje su direktno povezane sa naučnim probojima u ove dvije fundamentalne nauke. Sada smo konačno u mogućnosti da u potpunosti odgovorimo na brojna pitanja, i ne samo to već i da se, zahvaljujući novim tehnologijama vizuelizacije, pružila šansa i onima koji nijesu upućeni u nauku o životu da shvate kako se to ćelija dijeli, kako se ćelije kreću, kako ćelije našeg imunog sistema „jedu“ bakterije i viruse, kako se razvija embrion, kako izgledaju mikro i nano strukture koje su osnova života”, navodi se u programu Dana nauke.

Slike koje čine izložbu prikazuju unutrašnju prirodu živog svijeta i daju vam mogućnost da zavirite u taj kosmos. A priroda, pa samim tim i život, uvijek poseže za jednostavnim i elegantnim rješenjima u kojima se krije ljepota koja je do sada bila rezervisana samo za one najupornije.

“Ne dozvolite da vas zavara estetika slika (koja je takva opet zahvaljujući tehnologiji), nijesu one napravljene da vam se svide, one su takve jer otkrivaju suštinu, jer priroda, kao što smo već rekli, uvijek teži jednostavnosti i elegantnim rješenjima, a kad god nije tako onda to znači da nijesmo blizu pravog odgovora za kojim tragamo”, dodaje se u programu.

U sklopu izložbe Bio kosmos, tehnologija i umjetnost biće predstavljene i četiri umjetničke cjeline sa Fakulteta vizuelnih umjetnosti, Univerziteta Mediteran.

Serija crteža “Kod” autorke Katarine Laković

Svaki čovjek negdje duboko u sebi, svojoj podsvijesti, ima zapisan “kod” o sopstvenom nastanku kao i nastanku svega što ga okružuje i cjelokupnog kosmosa. Autorka je u seriji crteža, pustila podsvijest i misli da kroz linije, površine, tačke i ostale elemente, predstavi svoje viđenje koda u kome se mogu pronaći sličnosti sa ćelijama, mikroorganizmima, do podsjećanja na planete, univerzum, svih dešavanja u prirodi kojih smo svjesni i nesvjesni.

Instalacija “Sinart” Osmana Zaimovića

Posjetioci imaju priliku da uživo prisustvuju kreiranju jedinstvenih umjetničkih djela pomoću inovativne tehnologije današnjeg savremenog doba, uređaja Sinart koji funkcioniše na principu mehaničke sinestezije.

Autor instalacije kreirao je uređaj Sinart koji je sastavljen od senzora za zvuk, elektromotora, klatna i posude sa bojom. Emitovanjem zvuka u prostoriji, senzor za zvuk na ovom inovativnom uređaju daje signal za pokret. Ovaj pokret pravi motor na kome je okačeno klatno koje drži posudu sa bojom, ostavljajući trag na slikarskom platnu nalik putanji atoma.

Performans “Igrač ili posmatrač” Dženane Mušović

Autor ovog zanimljivog performansa će vas podstaknuti da razmislite da li ste u životu samo “posmatrači” koji prihvataju ono što im tehnologija nameće i dozvoljavate da budete robovi savremenih trendova ili ste “igrači” koji inovacije preusmjeravaju u svoju korist.

Performans se odvija u realnom svijetu jer problem nije prisutan na slici ili fotografiji već u nama samima. Performans prikazuje izlazak iz slike koja predstavlja mrežu linija koje nam ne dozvoljavaju da napravimo promjene. Linije mogu biti i kablovi koji nam ne dopuštaju da napustimo naša četiri zida i iskoristimo život na što bolji način.

Izložba fotografija Lumen Print

Fotografija je dijete vremena prosvjetljenja i industrijalizacije. U teoriji, fotografija se zasniva na tehnici emitovanja i registrovanja svijetla, stoga tehnika Lumen printa predstavlja najčistiji oblik fotografije.

Ova izložba sastavljena je od radova studenata Fakulteta vizuelnih umjetnosti koji se po prvi put susreću sa ovom tehnikom. Kroz njihov rad, proces i eksperimentisanje oni će predstaviti ne samo ovladavanje i ispitivanje ove tehnike, već i samu suštinu fotografije i svjetlosti.

Ovaj program realizuje Ministarstvo nauke u saradnji sa Evropskom organizacijom za molekularnu biologiju i Fakultetom vizuelnih umjetnosti Univerziteta Mediteran.

Čarolija 300×250

Narednih dana

Koncert učesnika IX Ljetnjeg kampa za kamernu muziku

Galerija “Risto Stijović”

Stara Varoš, Podgorica