Decembar donosi dvije nove predstave za djecu

Grad: Podgorica | Kategorije: Pozorište

KIC “Budo Tomović”

Ul. Vaka Đurovića 12, Podgorica

O događaju

Posljednji mjesec 2018. godine u Gradskom pozorištu obilježiće dva nova naslova kojima će biti obogaćen repertoar i Dramska scena za djecu a to su predstave Ivo Vizin – kapetan od snova i Mali pirat.

“Uvijek imajući u vidu činjenicu da je pozorište za djecu i mlade važan dio mozaika koji podrazumijeva kontinuiranu brigu o naraštajima koji dolaze, i ovim predstavama težili smo da do najmlađe publike na najljepši način – kroz čistu umjetnost – dopru one istinske životne i vaspitno-obrazovne poruke”, navode iz Gradskog.

Decembarski repertoar kreće, u srijedu 5. decembra u 20 sati, premijerom predstave Ivo Vizin – kapetan od snova (12+) koja će biti upriličena u sali Kulturnog centra „Nikola Đurković”. Po tekstu Jelene Lele Milošević predstavu je režirao Zoran Rakočević. Riječ je o pobjedničkom komadu trećeg Konkursa za najbolji dramski tekst za djecu i mlade koji realizuje ASSITEJ centar Crna Gora, a uradilo ga je Gradsko pozorište u koprodukciji sa Kotorskim festivalom pozorišta za djecu i KC „Nikola Đurković”. Pred podgoričkom publikom predstava će premijerno biti igrana 24. decembra, u 20 sati, u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“. Reprizno izvođenje zakazano je dan kasnije, u istom terminu, takođe u KIC-u.

Ivo Vizin – kapetan od snova topla je priča o ljubavi, odrastanju, napuštanju i, na kraju, o pobjedi dobra nad zlom. U glumačkoj podjeli su: Vule Marković, Jelena Simić, Sanja Popović, Miloš Pejović, Goran Slavić, Branka Femić, Pavle Popović i Pavle Ilić. Pored reditelja, u autorskom timu su i dramaturškinja Dragana Tripiković, scenografkinja Smiljka Šeparović-Radonjić, kostimografkinja Dragica Laušević, kompozitor Nemanja Bečanović i koreografkinja Slavka Nelević.

U koprodukciji Gradskog pozorišta i tivatskog Centra za kulturu 20. decembra u Tivtu će (u terminima od 12 i 20 sati) premijerno biti igran Mali pirat (7+), sa rediteljskim potpisom Milana Karadžića. Po motivima romana Anta Staničića dramatizaciju je uradila Aleksandra Glovacki. Prva repriza pred tivatskim mališanima biće upriličena 21. decembra, u 20 sati u Centru za kulturu. Podgoričkom premijerom ove predstave 27. decembra, u 20 časova, u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“ biće obilježen Dan Gradskog pozorišta. Predstava „Mali pirat“ na repertoaru Gradskog biće i 28. decembra takođe od 20 sati u Velikoj sali KIC-a.

Avanturistička priča Malog pirata dešava se u 18. vijeku, kada su morima harali gusari. Pored uzbudljivih i dramatičnih događaja, priča šalje i snažnu poruku o ljubavi, kako prema drugim ljudima i nacijama tako i prema porodici.

Igraju: Dubravka Drakić, Pavle Ilić, Branko Ilić, Miloš Pejović, Goran Slavić, Branka Femić, Katarina Krek, Jelena Simić, Jelena Đukić, Pavle Popović, Maša Labudović,

Marija Đurić, Omar Bajramspahić i Sanja Popović. Glavnu ulogu, dječaka Miljana, tumači Miloš Kašćelan, a pored njega u predstavi je angažovano još polaznika škole glume: Ivan Kašćelan, Aleksa Baćević i Filip Petrović, kao i plesne grupe iz Tivta i Kotora. Uz reditelja Milana Karadžića i Aleksandru Glovacki, u autorskoj ekipi su i: kostimografkinja Dragica Laušević, kompozitorka Irena Popović-Dragović, koreograf Nebojša Gromilić, scenograf Boris Maksimović i dramaturškinja Dubravka Drakić.

Mali pirat drugi je projekat iz ciklusa Crnogorski klasici za djecu koji je pokrenulo Gradsko pozorište.

Pored premijernih naslova sa Dramske scene za djecu, decembar u Gradskom pozorištu obilježiće i učešće predstave Slasti slave u režiji Stefana Sablića, na 23. izdanju Međunarodnog festivala malih scena i monodrama u Sarajevu. Komad sa naše Večernje scene pred bosansko-hercegovačkom publikom biće igran 7. decembra u 20 sati 30 minuta u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Ulaznice za predstave sa decembarskog repertoara već su u prodaji, a mogu se rezervisati na biletarnici KIC-a „Budo Tomović“ ili pozivom na broj telefona 020 664 237.

Više informacija o repertoaru i novostima iz Gradskog pozorišta mogu se dobiti na sajtu www.pgpozoriste.me ili na Facebook stranici Gradsko pozorište Podgorica.

Čarolija 300×250

Narednih dana