Danas počinje Međunarodna ljetnja arheološka škola za djecu Arheolab

Međunarodna ljetnja arheološka škola za djecu – Arheolab, ove godine održaće se od 4. do 21. avgusta u gradskom parku Budve, prekoputa hotela Majestic.

Edukativni projekat Arheolab će se održavati svakog dana, osim nedjelje, u periodu od 9.30 do 12.30h.

Škola je namijenjena djeci od 5 do 13 godina, a vodiće je Asja Zec, diplomirani arheolog iz Padove (Italija). Škola će tradicionalno biti održana u organizaciji JU Muzeji i galerje Budve, već sedmu godinu zaredom.

Održavanje škole će biti u skladu sa svim propisanim mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela za sprečavanje širenja virusa COVID-19. Veliko je zadovoljstvo što smo u izazovnim vremenima
uspjeli da održimo kontinuitet trajanja i tradiciju škole Arheolab.

“Na ovoj školi polaznici će imati priliku da na jednostavan i interesantan način direktno dođu u kontakt sa arheološkim istraživanjima. Učestvovaće u simulaciji arheološkog iskopavanja, tačnije u drvenom boksu ispunjenom slojevima zemlje pronalaziće predmete koji odgovaraju određenim vremenskim periodima, a sve to da bi stekli znanje i uvid u formiranje istorijskih naslaga kroz vrijeme koje arheolozi potom dešifruju”, saopšteno je iz JU Muzeji i galerije Budve.

Cilj je, kako kažu, da djeca steknu svijest da se ispod površine zemlje nalazi čitav jedan svijet koji samo čeka da bude otkriven, te da se arheološki nalazi ne pronalaze samo na arheološkim iskopavanjima u dalekim egzotičnim zemljama, već da se mogu pronaći i ispod puta kojim koračamo svaki dan.

Ove godine akcenat će biti na proučavanju egiptologije i odnivača ove grane – Đovanija Batista Belzonija. Partner na realizaciji Međunarodne ljetnje arheološke škole „Arheolab“ je JU Morsko dobro.

Izvor: RTV Budva