27. izdanje kotorskog festivala pozorišta za djecu pod sloganom Put na Mjesec

Kotorski festival pozorišta za djecu odlučio je da mališane i ove godine povede sa sobom u novu avanturu, a misija je zakazana za tradicionalni festivalski period od 1. do 12. jula.

Poslije prošlogodišnjeg nevjerovatnog puta oko svijeta – za 27. izdanje odlučili su da ni nebo nije granica. Stoga, spremite se za novu misiju: Put na Mjesec!

“Inspiraciju za ovogodišnju misiju pronašli smo u radovima Žila Verna, Herberta Džordža Velsa, Žorža Melijesa, Branka Ćopića. Mjesec je simbol čovjekove želje za nečim nemogućim, neistraženim i nedostižnim. Ove godine se obilježava i tačno 50 godina od boravka prvog čovijeka na mjesecu. „Mali korak za čovjeka, ali veliki za čovječanstvo“ je svaki korak koji neko napravi, a da je taj korak značajan i za mnoge druge. Ipak, i sam pokušaj da se dohvati nedostižno i nemoguće, odvaja sanjare od ljudi koji se predaju životu kakav jest. Ponekad je i sam pokušaj ostvarivanja nemogućeg, važan. Rukovodeći se ovim sloganom ovogodišnji koncept i selekcija programa će težiti ka umjetničkim ostvarenjima koja baštine motive i vrijednosti vizije, solidarnosti, progresa, hrabrosti, individualnosti, ekologije, pionirstva, različitosti, iracionalnog, poetičnosti i kreativnosti. Ako se i dalje pitate zašto smo se uputili baš na Mjesec – posudićemo riječi Artura Č. Klarka, poznatog pisca i pronalazača, i priznati vam da je Mjesec stanica na putu ka zvijezdama”, pojasnili su iz Kotorskog festivala pozorišta za djecu.

Izvor: Culture corner